ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Διακυβερνητική συμφωνία – Μπαίνουν τα “πολιτικά” θεμέλια για τον Eastmed – Προσύμφωνο μεταξύ ΔΕΠΑ και Energean

Δεύτερη μέρα της νέας χρονιάς, υπογράφεται στην Αθήνα Διακυβερνητική Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για τον διασυνδετήριο αγωγό Eastmed, καταδεικνύοντας την «αποφασιστικότητα» των τριών χωρών να προχωρήσουν στην υλοποίηση του έργου (μέσα στους επόμενους μήνες όλες οι χώρες προχώρησαν στην κύρωση της Συμφωνίας – Δείτε εδώ, εδώ και εδώ).

Την ίδια μέρα, παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστή Χατζηδάκη, υπογράφεται το Προσύμφωνο Συνεργασίας (Letter of Intent) μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Energean Oil & Gas, το πρώτο μεγάλο βήμα για την εμπορική βιωσιμότητα του Eastmed, καθώς, η ΔΕΠΑ θα μπορεί να δεσμεύει και να προμηθεύεται ποσότητες φυσικού αερίου από την Energean. 

Λίγες μέρες αργότερα θα ακολουθήσει και επίσημα η μετεξέλιξη του East Med Gas Forum σε μόνιμο Οργανισμό, με την μονογραφή, στο Κάιρο, του Καταστατικού του EMGF. Τον Ιούνιο του 2020 οι κυβερνήσεις θα επιβεβαιώσουν εκ νέου την δέσμευσή τους για την υλοποίηση του αγωγού, ενώ θα σημάνουν την έναρξη των μελετών «FEED» και «DMS» για τον αγωγό.  

Ας σημειωθεί ότι με νόμο που εισήχθη στο ελληνικό κοινοβούλιο τον Απρίλιο, ο Eastmed χαρακτηρίζεται ως έργο εθνικής σημασίας και δημόσιας ωφέλειας και ευρύτερα δημοσίου συμφέροντος για την Ελλάδα.

Βρείτε επίσης σχετικά ρεπορτάζ εδώ και εδώ.

Η κυβέρνηση εξαγγέλλει για πρώτη φορά την απόφασή της για απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας των ΑΠΕ

Το πρώτο «επεισόδιο» στη σειρά «απλοποίηση αδειοδότησης των ΑΠΕ» παίχτηκε στις αρχές του χρόνου με την αναγγελία κατάργησης της Άδειας Παραγωγής και αντικατάστασής της με μια βεβαίωση Παραγωγού την οποία θα παίρνει ο επενδυτής μέσα σε λίγες μέρες. 

Η αλλαγή αυτή νομοθετήθηκε, μαζί με σειρά άλλων ενεργειακών διευκολύνσεων στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο του ΠΕΝ που κατατέθηκε στη Βουλή στις 24 Απριλίου. Σε εφαρμογή του νομοθετήματος,  στο τέλος του 2020 ο νέος κανονισμός Βεβαιώσεων Παραγωγού  αναρτήθηκε και τέθηκε σε ισχύ στον κύκλο υποβολής αιτήσεων Δεκεμβρίου 2020. 

Νέες κατευθυντήριες από την Κομισιόν για την αντιστάθμιση του κόστους ρύπων στην ενεργοβόρο βιομηχανία

Η πρόταση της Κομισιόν αυξάνει το ποσοστό αντιστάθμισης και ταυτόχρονα, οι επιλέξιμοι τομείς μειώνονται σε 8 αντί για 14. Στόχος των νέων κατευθυντήριων γραμμών είναι να μειωθεί ο κίνδυνος της διαρροής άνθρακα ως προς το έμμεσο κόστος που προκύπτει για τις επιχειρήσεις από το ETS και ταυτόχρονα να δοθούν κίνητρα για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής διαδικασίας. 

Πρώτες ενδείξεις ότι ο ο νέος κανονισμός για τα έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (PCI) θα δημιουργεί προσκόμματα στα έργα αερίου

Η Επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Kadri Simson, στις 23 Ιανουαρίου 2020, ενημέρωσε την Επιτροπή Βιομηχανίας του Ευρωκοινοβουλίου, ότι ο νέος κανονισμός για τα έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (PCI) θα δώσει έμφαση σε δίκτυα υδρογόνου, τεχνολογίες δέσμευση CO2, σύζευξη τομέων, μπαταρίες αποθήκευσης και έξυπνα δίκτυα.

To ΥΠΕΝ παρουσιάζει στις Βρυξέλλες το ελληνικό σχέδιο για διακοψιμότητα και Μεταβατικό Μηχανισμό Ευελιξίας

Η ελληνική πλευρά επεδίωκε διετή παράταση των υφιστάμενων μηχανισμών, ωστόσο η στάση των Βρυξελλών ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτική.

Η υπόθεση εξελίχτηκε σε… σίριαλ που απασχόλησε την ειδησεογραφία όλο, σχεδόν, το 2020, με το ΥΠΕΝ να μιλάει τον Μάϊο για επίτευξη αρχικής συμφωνίας με την Κομισιόν και τον Ιούλιο να υπογράφει τις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις εν αναμονή του comfort letter και να ανοίγει έτσι το δρόμο για τις πρώτες δημοπρασίες να διεξάγονται στις 29 και 30 Ιουλίου.

Τελικά το πράσινο φως ήρθε επίσημα από τις Βρυξέλλες στις 29 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την έγκριση που δόθηκε, ο μεταβατικός μηχανισμός ευελιξίας παρατάθηκε έως τον Μάρτιο του 2021 και ο μηχανισμός της διακοψιμότητας έως τον Σεπτέμβριο του 2021.